Τελετή έναρξης εορτασμού του Παγκόσμιου Έτους Αστρονομίας 2009 για την Ελλάδα

H τελετή έναρξης εορτασμού του Παγκόσμιου Έτους Αστρονομίας 2009 για την Ελλάδα πραγματοποιείται σε ειδική πανηγυρική εκδήλωση τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009 και ώρα 20:00, στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11).

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση έχει τεθεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κυρίου Κάρολου Παπούλια.

Ο εορτασμός θα ξεκινήσει με την προβολή μαγνητοσκοπημένου χαιρετισμού που έχει αποστείλει η κυρία Κατρίν Τσεσάρσκυ, Πρόεδρος της Διεθνούς Αστρονομικής Ενώσεως.
Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται αποκλειστικά για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την επιστημονική κοινότητα, θα μιλήσει ακολούθως ο Καθηγητής κύριος Χρήστος Γούδης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και Υπεύθυνος της διοργάνωσης του Παγκόσμιου Έτους Αστρονομίας για την Ελλάδα.

Ο καθηγητής κύριος Χρήστος Γούδης θα σταθεί στην σημασία της φετινής χρονιάς 2009, η οποία σηματοδοτεί την 400η επέτειο της πρώτης αστρονομικής παρατήρησης με τηλεσκόπιο από τον Γαλιλαίο και έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ, κατόπιν προτάσεως της Διεθνούς Αστρονομικής Ενώσεως (International Astronomical Union - IAU) και της UNESCO, ως Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας.
Θα τονίσει ότι το Ετος αυτό δίνει την ευκαιρία για ένα παγκόσμιο εορτασμό για την Αστρονομία και τη συμβολή της στην κοινωνία και τον πολιτισμό, με έμφαση στην εκλαΐκευση, την ευαισθητοποίηση του κοινού και τη συμμετοχή των νέων ανθρώπων σε δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.
Αναφερόμενος στο Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας θα σημειώσει επίσης ότι ο κύριος στόχος των εκδηλώσεων είναι να βοηθήσει τον άνθρωπο να συνειδητοποιήσει τη θέση του στο Σύμπαν και να εκτιμήσει την επίδραση της γνώσης της επιστήμης της Αστρονομίας στην καθημερινή μας ζωή, φιλοδοξώντας να συμβάλει έτσι στην οικοδόμηση μιας ισορροπημένης και ειρηνικής κοινωνίας.
Το Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας απευθύνεται σε όλους, αλλά δίνει ιδιαίτερη σημασία στην νεολαία καθώς και στην προσέγγιση των ολιγότερο προνομιούχων, οικονομικά και κοινωνικά, με ειδικά προγράμματα που έχουν αναπτυχθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη.
Στο σημείο αυτό ο κύριος Χρήστος Γούδης θα σταθεί στο αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον εορτασμό του Παγκοσμίου Έτους Αστρονομίας 2009 στην Ελλάδα.
Ακολούθως ο κύριος Διονύσης Σιμόπουλος , Διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, θα αναφερθεί στις εκδηλώσεις με τις οποίες το Ίδρυμα Ευγενίδου θα εορτάσει το Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας και θα προλογίσει την νέα ψηφιακή παράσταση «Ο Θάνατος των Άστρων», με την οποία το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο εγκαινιάζει το πρόγραμμα εορτασμού του Παγκόσμιου Έτους Αστρονομίας για την Ελλάδα.
Και οι δυο ομιλητές θα απαντήσουν σε ερωτήσεις των ΜΜΕ.