Αθήνα, Το Γνωστό - Άγνωστο Σύμπαν

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ “ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ”, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας διοργανώνει ομιλία του Καθηγητή της Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντή του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής κ. Χρήστου Γούδη, την Δευτέρα, 4 Μαΐου 2009, στις 19.00 στο Αμφιθέατρο «Άγγελος Γουλανδρής» του Κέντρου ΓΑΙΑ, με τίτλο «Το Γνωστό – Άγνωστο Σύμπαν».

Μια εξερεύνηση στους αχανείς χώρους του Σύμπαντος θα αποτελέσει το περιεχόμενο της ομιλίας του Καθηγητή κ. Χρήστου Γούδη.

Η δημιουργία του Σύμπαντος, η γέννηση των αστέρων και των γαλαξιών, η ανακύκλωση της κοσμικής ύλης, ο εκρηκτικός θάνατος των αστέρων, τα εξωτικά αστρικά πτώματα, οι λευκοί νάνοι, οι αστέρες νετρονίων, και οι μελανές οπές (οι γνωστές στο ευρύ κοινό μαύρες τρύπες), θα αποτελέσουν κομβικά σημεία της ομιλίας του.Επίσης θα αναφερθεί στο θέμα της εμφάνισης της ζωής στη Γη, στο ευρύτερο πρόβλημα της ζωής στο Σύμπαν και στην αναζήτηση εξωγήινων πολιτισμών. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του θα αναπτύξει τις δυνατότητες συμβολής της ελληνικής αστροφυσικής στην επίλυση σημαντικών κοσμικών προβλημάτων σε σχέση με τη λειτουργία του νέου υπερσύγχρονου τηλεσκοπίου «Αρίσταρχος».