Αθήνα, Η Γένεση του Σύμπαντος και το Αρχέγονο Φως

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ “ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ”, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας διοργανώνει ομιλία του Καθηγητή της Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γιώργου Γραμματικάκη, την Τετάρτη, 29 Απριλίου 2009, στις 19.00 στο Αμφιθέατρο «Άγγελος Γουλανδρής» του Κέντρου ΓΑΙΑ, με τίτλο «Η Γένεση του Σύμπαντος και το Αρχέγονο Φως».

Σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές απόψεις, το Σύμπαν γεννήθηκε από μια αδιανόητη, Μεγάλη Έκρηξη – τo περιώνυμο πια Big Bang – πριν από 14 περίπου δισεκατομμύρια χρόνια. Ωθούμενοι από την τεράστια ορμή της αρχικής αυτής εκρήξεως, οι γαλαξίες εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να απομακρύνονται με τεράστια ταχύτητα. Το Σύμπαν, δηλαδή, διαστέλλεται! Στην συγκλονιστική αυτή διαπίστωση οδήγησαν οι αστρονομικές παρατηρήσεις του Hubble, ενώ η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας και η Φυσική των Στοιχειωδών σωματιδίων μας επέτρεψαν να έχουμε μια αδρή, αλλά πλήρη θεωρία της εξελίξεως του Σύμπαντος. Με την επίδραση των πυρηνικών και ηλεκτρομαγνητικών δυνάμεων πρώτα σχηματίσθηκαν οι απλοί πυρήνες των στοιχείων, και στην συνέχεια τα άτομα. Καθώς αργότερα κυριαρχεί η βαρύτητα, σχηματίζονται τα άστρα και οι γαλαξίες, ενώ το Ηλιακό μας σύστημα και η περιούσια Γη έχουν όπως υπολογίζεται ηλικία 5 δισεκατομμυρίων χρόνων.

Η Θεωρία της Μεγάλης Εκρήξεως συνάντησε αρχικά πολλές επιφυλάξεις. Μια καινούργια όμως, συγκλονιστική ανακάλυψη οδήγησε στην οριστική της καθιέρωση. Ήταν η ανίχνευση του αρχέγονου φωτός, που υπό μορφή μικροκυμάτων φθάνει σήμερα στην Γη από όλες τις κατευθύνσεις του ουρανού. Στις πρώτες στιγμές της δημιουργίας, το φως αυτό αλληλοεπιδρούσε οργιαστικά με τα στοιχειώδη σωματίδια της ύλης, απελευθερώνεται όμως από την ύλη με τον σχηματισμό των ατόμων - 300.000 χρόνια μετά την Μεγάλη Έκρηξη - και από τότε ταξιδεύει ελεύθερο στο Σύμπαν. Είναι ένας αψευδής μάρτυρας, μια Ηχώ της Δημιουργίας, που μας δίδει πολύτιμες πληροφορίες για την εκρηκτική Γένεση και την εξέλιξη του Σύμπαντος.