Αλεξανδρούπολη, Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΕΓΓΕΤΣΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ με την συνεργασία μελών του ΣΕΑΘ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ στα πλαίσια του Διεθνούς Έτους Αστρονομίας 2009

Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος, το ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΓΓΕΤΣΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ (www.legetsi.gr), συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος.

Πρόκειται για έναν ετήσιο, Διεθνή Διαγωνισμό που πραγματοποιείται 4-10 Οκτωβρίου και καθιερώθηκε επίσημα από τα Ηνωμένα Έθνη το 1999. Πολλά άτομα, σχολεία, μουσεία, κυβερνητικοί οργανισμοί και επιχειρήσεις οργανώνουν π.χ. δραστηριότητες στις τάξεις, δημόσιες εκδηλώσεις, διαδυκτιακές συνεδριάσεις και παράγουν δημοσιότητα. Ανάμεσα στους στόχους του Διαγωνισμού είναι και η κινητοποίηση των εκπαιδευτικών να διαδώσουν την Αστρονομία και να ενθαρρύνουν τη νεολαία να ασχοληθεί (για περισσότερες πληροφορίες: www.worldspaceweek.org ).

Η μοναδική συμμετοχή της Ελλάδας για το 2009, είναι αυτή του Πρότυπου Σχολείου της Αλεξανδρούπολης. Μάλιστα φέτος συμμετέχουν και τα νήπια (ηλικίας 5 ετών), ενώ την προηγούμενη χρονιά συμμετείχαν μόνο τα προνήπια (ηλικίας 4 ετών). Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.worldspaceweek.org/calendar_2009.php βρίσκονται οι συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο και ανάμεσά τους η χώρα μας.

Το θέμα του διαγωνισμού φέτος είναι «Το Διάστημα για την Εκπαίδευση» («Space for Education»). Οι νηπιαγωγοί Κατερίνα Αγγειοπλάστη (μέλος του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης) και Έλλη Ζήση , σχεδίασαν δραστηριότητες που σχετίζονται με τα αστέρια, τους αστερισμούς και τα τηλεσκόπια με γενικό τίτλο «Αστέρια για μικρούς Αστρονόμους» («Stars for young Astronomers»).

Επίσης, οι νηπιαγωγοί Ωραία Καραστεργίου και Μαρία Γκόνη, σχεδίασαν δραστηριότητες που σχετίζονται με τον Ήλιο, τη Σελήνη και τους πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος. Οι δραστηριότητες, σε μορφή εκπαιδευτικού προγράμματος, πραγματοποιούνται στο χώρο και τις ώρες λειτουργίας του σχολείου, από τις 5 ως τις 9 Οκτωβρίου.

Επίσης, φέτος θα πραγματοποιηθεί και μια εορταστική τελετή λήξης του προγράμματος. Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Αλεξανδρούπολης, θα φιλοξενηθεί μια μικρή έκθεση με τις ομαδικές και ατομικές εργασίες των παιδιών από το πρόγραμμα, με φωτογραφίες τους καθώς θα πραγματοποιούνται οι δραστηριότητες και με το εκπαιδευτικό υλικό που θα χρησιμοποιηθεί. Η έκθεση θα διαρκέσει από νωρίς το πρωί του Σαββάτου μέχρι το μεσημέρι της ίδιας μέρας και θα είναι ανοιχτή και δωρεάν για το κοινό που ενδιαφέρεται αλλά και για τους περαστικούς.

Άξιο να αναφερθεί, είναι και το γεγονός ότι ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης, αποδέχτηκε με ικανοποίηση την πρόσκληση από το σχολείο και θα υποστηρίξει τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, εντάσσοντας την εκδήλωση στο γενικότερο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους Αστρονομίας. Ένα μέλος του Συλλόγου, θα επισκεφθεί το σχολείο με ένα τηλεσκόπιο, για να το δείξει στα παιδιά και να δώσει πληροφορίες για τη χρήση του.

Το μόνο που απομένει, είναι να ευχηθούμε καλή επιτυχία στο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΓΓΕΤΣΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, για τη διεξαγωγή του εκπαιδευτικού προγράμματος και φυσικά ευχόμαστε να κατακτήσει και τους διοργανωτές του διαγωνισμού σε διεθνές επίπεδο.