Θεσσαλονίκη, έκθεση: ΛΑΛΟΝ ΦΩΣ

Έκθεση του Απόστολου Κιλεσσόπουλου
στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Διεθνούς Έτους Αστρονομίας, το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ οργανώνει έκθεση του Απόστολου Κιλεσσόπουλου με τον τίτλο ΛΑΛΟΝ ΦΩΣ.

Η νέα σειρά έργων του καλλιτέχνη δημιουργείται και παρουσιάζεται με τη συνδρομή αποκλειστικά του “μαύρου φωτός”. Κοσμογονίες στις τρισδιάστατες και δυσδιάστατες αυτές δημιουργίες, που λάμπουν μέσα σε ένα σκοτεινό σύμπαν συνοδευμένες από ειδική μουσική υπόκρουση, καλούν τον επισκέπτη να θαυμάσει, αλλά και να κατανοήσει δομές, συμβάντα και “εικόνες”, που μόνον η καλλιτεχνική σύλληψη μπορεί να αποδώσει. Πλανήτες, Γαλαξίες, Νεφελώματα, αποκαλύπτουν έναν κόσμο μαγευτικό όπου τέχνη και επιστήμη συνδέονται αρμονικά. Στη δια-δραστική διάσταση της έκθεσης συμβάλουν, τόσο οι στροβιλιζόμενες στο χώρο αέρινες κατασκευές, όσο και οι προβολές βίντεο.

Όπως γράφει η επιμελήτρια της έκθεσης, Δρ. ιστορικός της τέχνης, Κάτια Κιλεσσοπούλου, «η επιλογή του καλλιτέχνη να εργάζεται στο σκοτάδι, αλλά και να εκθέτει τα έργα του μέσα σε αυτό, προσομοιάζει μια θεμελιακή κατάσταση του σύμπαντος, όπως αυτό αποτυπώνεται στην αντίληψή μας. Ταυτόχρονα μας επανατοποθετεί ως θεατές στις πραγματικές συνθήκες της ύπαρξης, όπου η σχέση φωτός-σκότους, ερωτηματική και σημαίνουσα στη συνύπαρξη ή στην αλληλοδιαδοχή τους, μας μεταφέρει απ’ το πραγματικό στο συμβολικό, από το κοσμικό δράμα στο ανθρώπινο, σμίγοντας το καθολικό με το ατομικό.»

Ζωγράφος, συγγραφέας, σκηνοθέτης, από τους σημαντικότερους δημιουργούς της νεοελληνικής τέχνης ο Κιλεσσόπουλος εκθέτει ομαδικά από το 1964 και ατομικά από το 1970 σε Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ. Η έκθεση αυτή είναι η 37η παρουσίασή του και εγκαινιάζεται την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009, στις 8 το βράδυ.

Διάρκεια έκθεσης: 9 Οκτωβρίου έως 22 Νοεμβρίου 2009.
Ώρες λειτουργίας
Τρίτη έως Πέμπτη: 9.00 – 15.00
Παρασκευή: 9.00 – 15.00 και 17.00 – 20.00
Σάββατο: 15.00 – 21.00
Κυριακή: 11.00 – 9.00