Αθήνα, "Νετρίνο: Ένας Παράδοξος Αγγελιοφόρος του Σύμπαντος"

Διάλεξη του κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗ στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Σε μία πρωτότυπη όσο και ενδιαφέρουσα διάλεξη με τίτλο: «Νετρίνο: Ένας Παράδοξος Αγγελιοφόρος του Σύμπαντος», με εισηγητή τον καθηγητή κύριο Γιώργο Γραμματικάκη, προσκαλούν το κοινό, το Ίδρυμα Ευγενίδου και η Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Συνεδρίου για το "Τηλεσκόπιο Νετρίνο Πολύ Μεγάλων Διαστάσεων στη Μεσόγειο".

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009, και ώρα 20:00 στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο).

Με τρόπο μοναδικό, ο καθηγητής κος Γιώργος Γραμματικάκης, θα «αιχμαλωτίζει» το κοινό του, αναφερόμενος στις προοπτικές της Τηλεσκοπίας Νετρίνο, η οποία σηματοδοτεί άλλωστε την απαρχή μιας καινούργιας εποχής στην Αστρονομία.

Οι παραβρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα νετρίνα, τα πιο παράδοξα σωματίδια που υπάρχουν, σωματίδια που ξεκινούν από τον Ήλιο αλλά και τις εσχατιές του Σύμπαντος και φθάνουν στη Γη από όλες τις κατευθύνσεις, χωρίς τίποτα να τα σταματά αφού διαπερνούν όσους πλανήτες, άστρα ή νεφελώματα συναντήσουν στον δρόμο τους και διασχίζουν απέραντες κοσμικές αποστάσεις χωρίς πρακτικά να το αισθανθούν.

Ταυτόχρονα , κατανοώντας ότι η αλληλεπίδραση τους με την ύλη είναι πολύ σπάνια και άρα η ανίχνευσή τους γίνεται έργο δύσκολο, το κοινό θα ενημερωθεί για ένα ιδιαιτέρως φιλόδοξο σχέδιο, στην προβλεπόμενη εγκατάσταση δηλαδή ενός τέτοιου τηλεσκοπίου στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου, ανοικτά της Πύλου.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου "Τηλεσκόπιο Νετρίνο Πολύ Μεγάλων Διαστάσεων στη Μεσόγειο", που τις ίδιες ημέρες φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Στόχος της διάλεξης του κυρίου Γραμματικάκη «Νετρίνο: Ένας Παράδοξος Αγγελιοφόρος του Σύμπαντος», είναι να κάνει γνωστό στο ευρύ κοινό με τρόπο απλό και κατανοητό και ταυτόχρονα έγκυρο και επιστημονικό τα αποτελέσματα της τρέχουσας επιστημονικής έρευνας σε αυτό το πεδίο. Και βέβαια η μοναδική ικανότητα λόγου του καθηγητή κυρίου Γιώργου Γραμματικάκη υπόσχεται από μόνη της μία εκδήλωση μοναδική!

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας που θα αρχίσουν να διανέμονται, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, μιάμιση ώρα πριν την έναρξη της Διάλεξης.

Διεθνές Συνέδριο «Τηλεσκόπιο Νετρίνο Πολύ Μεγάλων Διαστάσεων στη Μεσόγειο»13-15 Οκτωβρίου 2009, Ίδρυμα Ευγενίδου

To θέμα του Συνεδρίου είναι η Φυσική και η Τεχνολογία των Τηλεσκοπίων νετρίνο πολύ μεγάλων διαστάσεων. Συμμετέχουν επιστήμονες -από όλο τον κόσμο-, που θεωρούν ότι η τηλεσκοπία νετρίνο, δηλαδή τηλεσκοπία με νετρίνο αντί για την γνωστή σε όλους τηλεσκοπία με φωτόνια (οπτική τηλεσκοπία, ραδιοτηλεσκοπία κ.λπ.), θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο στο Σύμπαν. Συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι από τις επιχειρήσεις που παράγουν τον εξοπλισμό για τη νέα αυτή τηλεσκοπία.

Επειδή τα τηλεσκόπια νετρίνο πολύ μεγάλων διαστάσεων εγκαθίστανται σε μεγάλα υποβρύχια βάθη ή κάτω από τον πάγο της Ανταρκτικής το Συνέδριο VLVNT προσελκύει επίσης ερευνητές από τις επιστήμες της θάλασσας και ειδικούς σε θέματα υποβρύχιας τεχνολογίας.

Η υποβρύχια γεωγραφία ανοικτά της Πύλου (μεγάλα βάθη πολύ κοντά στην ακτή) προσφέρει ένα μοναδικό χώρο φιλοξενίας του τηλεσκοπίου νετρίνο στη Μεσόγειο και η χώρα μας διεκδικεί την εγκατάσταση εκεί αυτής της ερευνητικής υποδομής παγκόσμιας εμβέλειας .

Περισσότερες φωτογραφίες αλλά και υλικό σχετικά με το τηλεσκόπιο νετρίνο στην Πύλο μπορείτε να αντλήσετε από τη δικτυακή πύλη www.nestor.noa.gr

Πληροφορίες για τα ΜΜΕ : Γραφείο Τύπου – Ίδρυμα Ευγενίδου
Ευη Γαρδίκη τηλ.: 210 9469670, e-mail: gardiki@eugenfound.edu.gr
Λία Πανταζοπούλου, τηλ.: 2109469684, e-mail: liap@eugenfound.edu.gr

Συνεργαζόμενοι φορείς:

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών-
Ινστιτούτο Αστροσωματιδιακής Φυσικής ΝΕΣΤΩΡ

Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ-
Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής.

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών