ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ
Το βράδυ του Σαββάτου 30 Μαΐου, στον Πλατύκαμπο
Μια βραδιά ανάμεσα στις ομορφιές του Σύμπαντος θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν οι κάτοικοι του Πλατύκαμπου Λάρισας το Σάββατο 30 Μαΐου. Η Αστροπαρατηρησιακή Ομάδα Λάρισας (A-Polaris) και o Εξωραϊστικός Σύλλογος Πλατύκαμπου «Πολίτες για Ποιότητα Ζωής» διοργανώνουν βραδιά αστροπαρατήρησης στην κεντρική πλατεία του χωριού, ανοιχτή για το κοινό.
Όπως και σε άλλες εκδηλώσεις της A-Polaris θα στηθούν ισχυρά ερασιτεχνικά τηλεσκόπια με τα οποία το κοινό θα μπορέσει να παρατηρήσει τα ουράνια σώματα που κοσμούν τον νυχτερινό ουρανό αυτή την εποχή.
Όπως πάντα η Σελήνη θα έχει την τιμητική της, αφού θα βρίσκεται σε φάση 6 ημερών και οι πολυάριθμοι κρατήρες και τα όρη της θα είναι εύκολα παρατηρήσιμα με λεπτομέρεια. Ο πλανήτης Κρόνος επίσης παρατηρείται εύκολα αυτή την εποχή - φαίνεται άνετα και με γυμνό οφθαλμό σαν φωτεινό αστέρι - και μάλιστα φέτος έχει την ιδιαιτερότητα ότι οι δακτύλιοί του όπως φαίνονται από τη Γη είναι αρκετά «κλειστοί», φάση την οποία παρατηρούμε κάθε 15 περίπου χρόνια.
Εκτός όμως από τα δύο αυτά σώματα που ανήκουν στο δικό μας ηλιακό σύστημα, τα τηλεσκόπια θα στραφούν και προς μακρινούς ήλιους που βρίσκονται σε ασύλληπτες αποστάσεις. Θα παρατηρηθούν αστρικά σμήνη και νεφελώματα του γαλαξία μας που απέχουν χιλιάδες έτη φωτός από τη Γη αλλά και άλλοι, μακρινοί γαλαξίες το φως των οποίων ταξιδεύει προς εμάς εδώ και πολλά εκατομμύρια έτη. Ένα μικρό μέρος αυτού του φωτός θα συλλάβουν τα τηλεσκόπια για να προσφέρουν στους παρατηρητές τις αμυδρές αλλά εντυπωσιακές εικόνες αυτών των σωμάτων.
Παρόμοιες εκδηλώσεις γίνονται σ’ όλη την Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο αφού το 2009 έχει ανακηρυχτεί σε παγκόσμιο έτος Αστρονομίας. Αφορμή γι αυτό είναι ότι συμπληρώνονται φέτος 400 χρόνια από τότε που ο Γαλιλαίος έστρεψε για πρώτη φορά ένα τηλεσκόπιο στο νυχτερινό ουρανό, αλλάζοντας για πάντα την πορεία των φυσικών επιστημών και την αντίληψη του ανθρώπου για τον Κόσμο.
Ο σκοπός αυτών των εκδηλώσεων είναι να έρθει το κοινό σε επαφή με την υπέροχη επιστήμη της Αστρονομίας, να γνωρίσει τις ομορφιές του Σύμπαντος και να αντιληφθεί ότι με ένα μικρό ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο και ένα χάρτη του ουρανού μπορεί ο καθένας να πραγματοποιήσει τα δικά του αστρικά «ταξίδια» και να διεισδύσει σε έναν αληθινό, απέραντο χώρο ανείπωτης ομορφιάς και ποικιλίας.
Ταυτόχρονα, με την προσωπική επαφή και γνώση για τη φύση των ουρανίων σωμάτων αναδεικνύεται η αβυσσαλέα ανοησία της αστρολογίας και των δεισιδαιμονιών που προέρχονται από τους αιώνες της άγνοιας και του φόβου που προηγήθηκαν της εξέλιξης των φυσικών επιστημών.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί εφόσον ο ουρανός είναι ανέφελος και θα αρχίσει με τη δύση του Ηλίου.