Θεσσαλονίκη, Κεντρική εκδήλωση του Διεθνούς Έτους Αστρονομίας 2009

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΗΧΟΥΣ ΠΑΛΣΑΡΣ

Ανοιχτή για το κοινό της πόλης

Η Ειδική Σειρά Γραμματοσήμων EUROPA 2009 "ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ" θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Έτους Αστρονομίας 2009, την Πέμπτη 28 Μαΐου 2009 και ώρα 19:00, στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

Αμέσως μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσουν Μουσικά Ακούσματα Αστρονομικού περιεχομένου με τη Σαβίνα Γιαννάτου.

Η Σαβίνα Γιαννάτου θα παρουσιάσει μια νέα σύνθεσή της, την οποία εμπνεύστηκε από ήχους πάλσαρς - pulsars (αστέρων νετρονίων). Οι πάλσαρς είναι πολύ πυκνοί αστέρες με μάζα 300 000 φορές τη μάζα της Γης και διάμετρό που δεν υπερβαίνει την απόσταση Θεσσαλονίκης – Περαίας (~20 km).
Περιστρέφονται με τρομακτική ταχύτητα (ο ταχύτερος περιστρέφεται 716 φορές το δευτερόλεπτο) και έχουν τόσο ισχυρό μαγνητικό πεδίο που θα τραβούσε ένα κουταλάκι από την επιφάνεια της Σελήνης. Καθώς περιστρέφονται στέλνουν δέσμες περιοδικών ραδιοκυμάτων που παρατηρούνται όπως και οι περιοδικές φωτεινές δέσμες των φάρων. Οι συχνότητα των περιοδικών ραδιοκυμάτων, εύκολα μετατρέπεται σε ηχητικά κύματα, όπως ακριβώς τα ραδιόφωνα μετατρέπουν τα ραδιοφωνικά κύματα σε ήχους.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το κοινό της πόλης θα έχει την ευκαιρία να κάνει αστρονομικές παρατηρήσεις με τα τηλεσκόπια του Εργαστηρίου Αστρονομίας του Α.Π.Θ. και του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης, στον προαύλιο χώρο του Κτιρίου Διοίκησης «Κ. Καραθεοδωρή».

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. και τη Διοίκηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛ.ΤΑ.) σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας.

Το 2009 ανακηρύχθηκε Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση καθώς σηματοδοτεί την τετρακοσιοστή επέτειο της πρώτης αστρονομικής
παρατήρησης με τηλεσκόπιο από το Γαλιλαίο (Galileo Galilei). Πριν 400 χρόνια ο Γαλιλαίος, χρησιμοποιώντας το πρώτο αστρονομικό τηλεσκόπιο, έδωσε νέα ώθηση στην κατανόηση του Ηλιακού Συστήματός.
Στόχος του Παγκόσμιου Έτους Αστρονομίας είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν τη θέση τους στο Σύμπαν και την επίδραση της Αστρονομίας στην καθημερινή μας ζωή.